PetsHome.ro
Lumea Animalelor
SOARTA CAILOR DE LA LETEA
Cu ceva vreme in urma 71 de cai salbatici au fost capturati de localnici la presiunea Directiei Silvice Tulcea si a Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, pe motiv ca ar distruge padurea, pasunile si culturile localnicilor din localitatea C.A. Rosetti.
Totodata, Directia Sanitar Veterinara Tulcea a impus analize pentru a se stabili daca animalele sufera de anemie infectioasa, un fel de SIDA a cailor, care nu se transmite insa la om. Daca se dovedeste ca sufera de aceasta boala, caii vor fi eutanasiati. Chiar daca rezultatele vor fi negative, caii nu vor fi eliberati, deoarece localnicii au inceput sa sustina ca sunt proprietarii acestor cai. Asociatiile de protectie a animalelor au dezvaluit deja Comisiei Europene planul autoritatilor locale din judetul Tulcea de a ucide caii de la Letea, presupusi a fi bolnavi de anemie infectioasa, asteaptand din partea autoritatilor europene masuri pentu salvarea animalelor.
Caii au fost adunati intr-un tarc, in conditii deplorabile, fara hrana fara apa, hartuiti si batuti timp de o saptamana. Au fost pusi la un loc armasari din mai multe grupuri care s-au batut intre ei, pentru suprematia iepelor din tarc. Tinand cont ca erau acolo si manji, situatia ar fi putut deveni foarte dramatica. Dupa cum s-a vazut in toate expunerile din media, o serie de localnici, in stare de ebrietate, au inceput sa isi revendice acesti cai Motivul lor este pe cat de simplu, pe atat de controversat, din punct de vedere moral: devenind proprietarii acestor cai pot face ce vor cu ei. Pretul neoficial al unui astfel de animal la poarta abatorului este in jurul cifrei de 100 ron.
Aceasta portiune din Romania este una magnifica, aceste turne de cai salbatici si semi-salbatici ar trebui protejati printr-o rezervatie naturala de mari proportii. Acesti cai fie urmariti de veterinari specializati care sa verifice evolutia lor demografica sa se trieze specimenele care nu sunt sanatoase sau bolnave grav, lucru ce ar afecta evolutia lor genetica. Acest control demografic sa se faca controlat si transparent.
Sunt sigur ca o astfel de rezervatie ar avea foarte mult de castigat financiar prin organizarea de turnee gen safari pentru observarea vietii in libertate a cailor. Cu siguranta ca se vor gasi o sumedenie de ONG-uri care sa initieze colecte in vederea sustinerii unui asemena program. Nici nu vreau sa aduc in discutie faptul ca ar fi singura rezervatie de acest fel in Europa, iar turistii vor navalii la propriu pentru a vedea aceasta rezervatie.