PetsHome.ro
Lumea Animalelor
Bengaleza
Pisica bengaleza a fost creata relativ recent, de Jean Mill, o crescatoare din California. Obiectivul fiind de a obtine un mic leopard de apartament, crescatoarea a creat un program de incrucisare si de selectie folosind doua tipuri genetice: pisica europeana sau pisica domestica si pisica leopard sau pisica bengaleza (Felis bengalensis). Aceasta din urma e o pisica salbatica din sud-estul continentului asiatic, care prezinta o blana dungata.
Intreaga munca de selectie a constat in eliminarea reminiscentelor comportamentului salbatic si fixarea petelor aduse de Felis bengalensis. Aceasta rasa noua, creata in 1980, este astazi recunoscuta de Cat Fanciers' Association in SUA si de Federatia Internationala a Felinelor in Europa. Crescatorii francezi sunt serios interesati de aceasta rasa.
Pisica bengaleza e o rasa mare si musculoasa, de tip mai degraba mediolin. Capul, in forma de triunghi, putin accentuat, are un nas si o barbie puternice. Urechile sunt de lungime medie si coada este lung. Blana e scurta. Modelul de pe blana constituie o caracteristica esentiala la bengaleza. Aceasta blana e patata tarcat. Petele, rotunde, trebuie sa fie repartizate in mod regulat, pe tot corpul, inclusiv pe spate.
Sunt inlocuite de dungi orizontale la nivelul omoplatilor si de cercuri pe coada - care se termina cu o zona inchisa la culoare. La sfarsit, crescatorii vor vrea sa inlocuiasca petele cu adevarate inele. La pisica tarcata marmorata, modelele sunt dispuse aleatoriu dand impre sia de marmura. Burta trebuie sa fie neaparat acoperita de pete.
Varietati
Sunt recunoscute trei culori: maro tarcat (brown tabby) cu pete, maro tarcat marmorat, seal tabby point. Exista inca doua tipuri: tarcata culoarea sepiei si tarcata culoarea nurcii. Caracterul poate fi inca destul de salbatic la unii dintre subiecti. Dar bengaleza este in general de incredere, atenta, curioasa si prietenoasa.
Absenta petelor pe burta si culoarea inchisa de la extremitatea cozii, pernitele, fara nici o legatura cu restul culorii blanii, sunt considerate defecte si duc la descalificare in concursuri.