PetsHome.ro
Lumea Animalelor
Sphynx
Sfinxul este o rasa caracterizata, printre altele, printr-o mutatie care limiteaza in mod important cresterea parului. Sfinxul este cunoscut, de altfel, marelui public sub denumirea (improprie) de „pisica nuda". Mutatia, naturala, a survenit in 1966, in Ontario, Canada. Crescatorii francezi s-au interesat de pisica Sfinx incepand cu 1983, iar lor le-au urmat americanii.
Sfinxul nu este inca recunoscut de toate asociatiile din Statele Unite, de anumite cluburi de feline din Europa si de Livre officiel des origines felines, in Franta. Exemplarele disponibile sunt in numar limitat si scumpe.
Parul reprezinta un punct important al standardului. Blana se reduce pe cea mai mare parte a corpului la un puf fin. Se accepta parul foarte scurt numai la extremitatea urechilor, a nasului, a picioarelor, dar si pe testicule, la motani. Mustatile sunt aproape inexistente, pielea are cute.
Sfinxul reuneste diverse trasaturi opuse esteticii clasice in specia feline. Corpul trebuie sa fie de tip brevilin cu membrele anterioare adesea arcuite si o burta grasuta. Capul, foarte special, e triunghiular, cu un craniu plat in partea de sus, un stop marcat, un pinch accentuat, urechi mari, largi si departate, ochi destul de mari. Coada e destul de lunga si subtire, iar degetele, inarmate cu gheare, sunt extrem de lungi. Desi cea mai mare parte a pisicilor sunt bicolore, sunt acceptate toate culorile. Tinand cont de cvasiabsenta parului, culorile par imprimate pe piele.
Parerea unanim impartasita este ca pisica Sfinx are un caracter agreabil. Absenta parului antreneaza cateva particularitati in ce priveste intretinerea. Astfel, alimentatia trebuie sa compenseze pierderile de caldura, iar schimbarile bruste de temperatura nu sunt recomandate. Iarna, Sfinxul se adapteaza frigului prin acumularea de grasime, sub piele, care se topeste vara, ceea ce accentueaza pliurile de pe piele.
De altfel, deoarece sebumul nu poate fi absorbit de blana, Sfinxul trebuie sa fie in mod regulat curatat cu o manusa de toaleta. Reproducerea ramane inca in seama specialistilor. Pisoii acestei rase sunt afectati de o mortalitate neonatala ridicata. Mai mult, pentru a limita inrudirea, trebuie sa apelam, dar intr-un mod rational, la sangele Rex Devon. Puii se nasc cu o piele foarte cutata si cu o blana vizibila pe coloana vertebrala, care trebuie sa dispara cu varsta.
Mutatia care se afla la originea blanii Sfinxului e purtata de cromozomii nonsexuali (spunem ca e autozoma); trebuie sa fie prezenta in doua doze pentru a se putea exprima (spunem ca este recesiva). Existenta blanii ca la Rex ori o blana epilata sau rasi duc la descalificarea din concursuri.