PetsHome.ro
Lumea Animalelor
PORCUSOR DE GUINEEA
(CAVIA PORCELLUS)
Sunt o specie de rozatoare ce face parte din familia Caviidae, componenta a genului Cavia. In ciuda faptului ca sunt denumite Porcusor de Guineea aceste rozatoare nu provin din Guineea si nici nu au aspectul si nu sunt inrudite cu rasele de porci. Originea lor este in zonele de la poalele Muntilor Anzi, din America de Sud, nu sunt o specie de animale salbatice si nici nu mai au rude aflate in libertate. In cultura tarilor sud-americane este venerat in muzica lor populara, in unele tari este o delicatesa culinara iar in tarile nord-americane si in cele europeene este considerat un excelent animal de companie. Coloritul sau variaza foarte mult, datorita deselor incrucisari genetice, datorate trend-ului si dorintei publicului larg dornic de a avea un astfel de animal in casa.
Istoric
Acest animal a fost domesticit pentru prima data in jurul anului 5.000 i.C. de catre triburile din Anzi (din Eucuador, Peru si Bolivia) pentru a fi crescut si mancat. Exista statuete ce reprezinta acest animal datand din perioada 500 i.C. pana in anul 500 d.C., descoperite in situri arheologice de pe teritoriul Peruului (tribul Moche) si Ecuadorului. Din 1.200 pana la ocupatia spaniola din 1532, s-au facut multe reproduceri incrucisate si controlate, ce au avut ca rezultat aparitia unor noi varietati de astfel de porcusori, unele stand la baza varietatilor din zilele noastre. Comerciantii spanioli, olandezi si englezi au dus aceste animale in Europa unde au devenit animale de companie exotice, un apanaj al aristocratiei de la palatele imperiale, fiind foarte mult apreciate de Regina Elisabeta I a Marii Britanii.
Caracteristici
Porcusorii de Guineea sunt cam mari pentru un rozator, avand o greutate cuprinsa intre 750 si 1.200 grame si o lungime de 20 pana la 25 cm. Au o durata de viata de 4 – 5 ani. Ei pot fi tinuti in grupuri de doi sau mai multi. Se adapteaza si se familiarizeaza repede cu alti porcusori necunoscuti sau cu locurile noi. Sunt activi o perioada foarte mare din zi, alternand lungi perioade de activitate cu mici perioade de somn, repaus. Lumina trebuie sa aiba o intensitate redusa. Alte conditii speciale nu sunt necesare. Cusca trebuie sa fie solida si sa evite podeaua din sarma sau bare subtiri, pentru ca poate cauza infectii la picioare (ulcerative pododermatitis). Exista si crescatori specializati de astfel de animale care ii tin in tarcuri special amenajate, de mari dimensiuni. Pe jos trebuie un instalat un culcus de paie, fan sau rumegus care sa fie foarte moale si care sa ii ofere un bun confort. Este recomandata o curatenie facuta la 3 - 4 zile. Dupa ce ati facut curatenie, porcusorul va urina pe culcus si isi va tarai partea inferioara a corpului pe jos, in vederea marcarii teritoriului. Acelasi lucru se intampla cu masculii si daca sunt dusi intr-o alta locatie sau li se schimba cusca. Nu sunt o specie care se dezvolta foarte bine intr-o locatie populata si cu alte animale. Unele animale mai mari pot privi acesti porcusori pe post de prada (pisicile, cainii, etc) dar nu este exclusa o prietenie cu astfel de animale mai ales daca sunt crescuti impreuna de mici.
Acesti porcusori se pot inmulti pe toata perioada anului, chiar si pana la 5 generatii de pui pot fi crescute intr-un singur an. Perioada propice de reproducere este in primavara. Gestatia dureza, in medie, intre 63 si 68 de zile. Datorita acestei perioade lungi de gestatie si a fetusilor care cresc foarte mari, femelele pot avea un aspect imens. Aspectul exterior nu difera intre masculi si femele, in afara de marimea corpului. Masculii ating maturitatea sexuala la varsta de 3 – 5 saptamani, iar femelele la aproximativ 4 saptamani.
Hrana
Iarba este hrana din mediul natural cea mai agreata de aceste animale. Au o dantura special conceputa pentru a mestece cu eficienta orice materie vegetala. Spre deosebire de alte animale ierbivore care au un corp foarte mare, acesti porcusori de guineea sunt destul de mici. Ca si oamenii, nu pot sintetiza vitamina C din hrana. Trebuie avuta mare grija ce plante le oferim sa manance pentru o parte din ele sunt considerate plante otravitoare si va pot omora porcusorul.
Sanatate
Probleme medicale mai des intalnite la porcusorul de Guineea sunt: infectii ale tractulului respirator, diareea si apatia, datorata lipsei vitaminei C din organism, dar si paduchi, abcese, etc. Trixacarus caviae, este cauza caderii parului acestor animalute, datorii scarpinarii in exces a pielii. Datorita corpului sau compact si bine indesat suporta mult mai bine temperaturile mai scazute decat cele mai ridicate. Temperatura corpului sau variaza intre 38 si 40°C, iar temperatura mediului inconjurator sa fie situata in intervalul 18 – 24°C.