PetsHome.ro
Lumea Animalelor
Somaleza
Somaleza corespunde pisicii Abisiniene cu par semilung. Originea genei responsabile pentru parul semilung din rasa abisiniana ramane o enigma. Putem banui o mutatie sau, mai verosimil, introducerea unor incrucisari cu pisica cu par lung, la inceputul cresterii rasei abisiniene in Europa. Este stiut ca, pana in jurul anului 1960, toti pisoii cu parul semilung care proveneau de la pisica abisiniana erau opriti de la reproducere, deoarece nu se conformau standardului.
Abia in 1967, o crescatoare americana, Evelyn Mague, a fixat caracterul parului semilung la abisiniana. Astfel, s-a nascut o noua rasa, botezata somaleza, cu referinta la tara vecina cu Etiopia, patria de origine probabila a abisinienei. Pisica somaleza a fost recunoscuta in Statele Unite in 1978. Introdusa in acelasi an in Europa, ea a fost recunoscuta de Federatia Internationala Felinelor, in 1982, de Governing Council of the Cat Fancy si de Livre officiel origines felines. Somaleza beneficiaza astazi de o excelenta imagine in randul publicului. Mai multi crescatori francezi se dedica rasei care face concurenta scrioasa celorlalte rase cu par semilung.
Pisica somaleza poseda o mare parte din caracterele pe care le regasim la pisica abisiniana: morfologie armonioasa intre tipul oriental si cel european; ochi usor migdalati, conturati cu negru si de culoarea omogena a migdalei, galben sau verde: zona de ticking de pe blana, adica prezenta pe care fir de par a unei alternante de benzi inchise si deschise. Sunt de dorit doua sau trei benzi cel putin, cu o banda inchisa la capatul firului de par.
Totusi, somaleza se deosebeste de abisiniana prin lungimea parului care e des, foarse fin si moale. Firul de par e mai degraba scurt pe fata, membre si umeri. E de lungime medie pe spate, pe partile laterale, pe piept si pe burta. E lung pe gat (guleras), in spatele coapselor (pantalonasi) si pe coada.
Contrar cu ceea ce observam la persana, la somaleza puful e alungit. Cele trei varietati de baza recunoscute de majoritatea asociatiilor feline sunt: iepure (numita ruddy in Statele Unite), sorrel (numita impropriu red in Statele Unite si uneori roscata in Franta) si varietatea albasra. Recent, in Europa, Governing Council of the Cat Fancy si Federatia Internationala a Felinelor au recunoscut si noi varietati. Livre officiel des origines felines recunoaste, de asemenea, varietatile ciocolatiu, lila, caramel, rosiatic, crem, sorrel tonic, castaniu-deschis, plus toate culorile de baza cu gena argintie.
Observam la somaleza un caracter mai grav si mai putin posesiv decat al abisinienei. Pisoii se nasc aproape bicolori, inchisi pe dedesubt si deschisi in partile declive. Zonele pestrite nu se vor instaura decat progresiv. Lungimea parului nu se va definitiva mai devreme de cel de-al doilea an. Prezenta firelor de par alb, in afara barbiei si sus pe gat, o dunga care formeaza un colier complet la nivelul pieptului, absenta totala a zonei pestrite se numara printre defectele care provoaca descalificarea.